Poliittisen yhteistyön uudet alut

Päivä: 
Sunnuntai 15.1.
Aika: 
11.30 - 12.20
Paikka: 
PI, Porthania, Yliopistonkatu 3
Suoratoisto: 
Tilaisuus kuvataan suorana verkkoon

Katso tapahtuma verkossa Youtuben Tiedetv:stä.

Suomi on monipuoluedemokratia, jossa laajapohjaisia koalitiohallituksia pidetään jatkuvuuden ja vakauden takeena. Länsinaapuristamme Ruotsista tuttuja vähemmistöhallituksia ei Suomessa ole nähty sitten Urho Kekkosen presidenttikausien, sillä enemmistöasemaa eduskunnassa pidetään hallituksen toimintakyvyn edellytyksenä. Puolueiden omasta hallitushalukkuudesta ja koalitiokelpoisuudesta muiden silmissä onkin muodostunut yksi poliittisen keskustelun kestoaiheista. Ovatko kaikki puolueet hallituskelpoisia? Miten Suomessa on päädytty hallituspoliittiseen paitsioon ja miten sieltä pääsee pois?

Paneelissa puolueiden hallituskelpoisuutta ja poliittisen yhteistyön uusia alkuja tarkastellaan historiallisesta ja ajankohtaisesta perspektiivistä. Huhtikuussa odottavat eduskuntavaalit ja niitä seuraavat hallitusneuvottelut herättävät kysymään, millaisia ovat hallituskelpoisuuden määreet ja miten ne täytetään. Onko politiikassa mahdollista saada uusi alku?

  • Puheenjohtaja: yliopistotutkija Jenni Karimäki (Helsingin yliopisto)
  • Panelistit: politiikan toimittaja Unto Hämäläinen, yliopistotutkija Emilia Palonen (Helsingin yliopisto) ja professori Vesa Vares (Turun yliopisto)