Uusia uhkia avaruusmyrskystä

Päivä: 
Perjantai 13.1.
Aika: 
15.00 - 15.50
Paikka: 
PI, Porthania, Yliopistonkatu 3
Suoratoisto: 
Tilaisuus kuvataan suorana verkkoon

Katso tapahtuma verkossa Youtuben Tiedetv:stä.

Avaruussäällä tarkoitetaan avaruuden olosuhteita, jotka voivat vaikuttaa teknologian luotettavuuteen tai ihmisen terveyteen. Tyypillisiä avaruussään ilmentymiä ovat kauniit revontulet, mutta joskus avaruussää voi ilmetä myös ylimääräisinä tasavirtoina sähkönsiirtolinjoissa. Aktiivisen avaruussään aikana voi myös tutka-, radio- ja satelliittisignaaleissa esiintyä häiriöitä.

Mitä tapahtuu, kun avaruussää äityy myrskyksi? Suomen Akatemian ja Huoltovarmuuskeskuksen rahoittamissa hankkeissa on tutkittu mitatun historian pahinta megamyrskyä ja rekonstruoitu sen vaikutuksia nyky-yhteiskuntaan. Vuonna 1859 megamyrsky aiheutti päänvaivaa lennätintoimistoissa, mutta miten megamyrsky vaikuttaisi satelliitteihin, tietoliikenneverkkoihin ja sähkönjakeluun?

Paneelissa keskustellaan avaruussäästä luonnontieteen ja varautumisen näkökulmasta: Milloin voimme odottaa seuraavaa megamyrskyä ja mitä silloin tapahtuu? Mitä voimme tehdä varautuaksemme megamyrskyyn?

  • Puheenjohtaja: professori Minna Palmroth (Helsingin yliopisto)
  • Panelistit: filosofian tohtori Kirsti Kauristie (Ilmatieteen laitos), avaruussääyksikön johtaja Juha-Pekka Luntama (Euroopan Avaruusjärjestö) ja ylitarkastaja Hannes Seppänen (Etelä-Suomen Aluehallintovirasto)