Mistä terveydenhuollon priorisointi aloitetaan?

Päivä: 
Keskiviikko 11.1.
Aika: 
14.00 - 15.45
Paikka: 
PI, Porthania, Yliopistonkatu 3
Suoratoisto: 
Tilaisuus kuvataan suorana verkkoon

Katso tapahtuma verkossa Youtuben Tiedetv:stä.

Terveydenhuollon hoitojen ja toimintojen asettaminen tärkeysjärjestykseen ei ole pelkästään lääketieteellinen kysymys. Priorisointikeskustelu on keskeisesti myös poliittinen ja eettinen aihekokonaisuus. Tulisiko sote-palvelujen priorisoinnin lähtökohdaksi asettaa vähähyötyisten hoitojen karsiminen, jotta leikkaukset eivät kohdistuisi ensimmäisenä käytänteisiin, joista on potilaille hyötyä? Pitäisikö lääkäreille luoda puitteet, joissa he pystyvät valitsemaan hoitopäätöksensä kustannusten perusteella, jos tarjolla olevien vaihtoehtojen vaikuttavuus on yhtäläinen? Sessiossa esitellään, mistä terveydenhuollon priorisointikeskustelussa on kyse.

Järjestäjä: PROSHADE-hanke

  • Puheenjohtaja: päätoimittaja, dosentti Jorma Komulainen (Duodecim)
  • Palveluvalikoimaneuvoston entinen pääsihteeri, LKT, dosentti Ilona Autti-Rämö: Mistä terveydenhuollon priorisoinnissa on kysymys?
  • Professori Johanna Lammintakanen (Itä-Suomen yliopisto): Priorisointi terveyspolitiikkana ja etiikkana. Miten priorisointi näkyy terveyspolitiikassa?
  • Professori ja yliopistosairaalan johtaja Miia Turpeinen (Oulun yliopisto ja Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue): Voisiko priorisointia lähestyä vähähyötyisten hoitojen karsimisen kautta?
  • Yliopistonlehtori Eila Kankaanpää (Itä-Suomen yliopisto): Taloudellisen tiedon hyödyntäminen hoitokäytäntöjen valinnassa