PODCAST: Hyvän tiedon vartijat

Päivä: 
Perjantai 15.1.
Aika: 
7.00
Formaatti: 
Podcast (SoundCloud)
Ohjelmatyyppi: 
Paneelikeskustelu

Siirry podcastiin tästä.

Yksilöiden ja yhteiskunnan hyvinvointi edellyttää, että terveyteen ja sairauksiin vaikuttavan tutkimuksen tulokset ovat totta. Yhteiskunnalliseen analyysiin on voitava luottaa, jotta se kelpaa poliittisten päätösten ja yhteiskunnallisen keskustelun ohjaajaksi. Mutta kuinka tiedon laatu varmistetaan ennen kuin se julkaistaan? Mitä tehdään, kun asia politisoituu, raha puhuu ja tutkijat valitsevat puolensa? Onko kansalaisten ja päättäjien tiedonsaanti turvattu, vaikka tieteellisen tiedon julkaiseminen pienellä kansallisella kielellä voi tuottaa taloudellista tappiota ja haitata tutkijan urakehitystä?

Podcastissa tieteellisen tiedon laadun varmistamisen ja saavutettavuuden kysymyksiä pohtii kolme vaikutusvaltaisen, suomenkielisen tiedejulkaisun
päätoimittajaa: lääketieteen tohtori Pertti Saloheimo (Suomen lääkärilehti), dosentti Tuukka Tammi (Yhteiskuntapolitiikka-lehti) ja valtiotieteen tohtori Johanna Vuorelma (Politiikasta.fi). He kertovat työnsä haasteista siinä näkymättömiin jäävässä ketjussa, joka huolehtii, että tutkittu tieto on luotettavaa ja saatavilla ymmärrettävässä muodossa. Keskustelun juontaa Suomen tiedekustantajien liiton pääsihteeri, professori Pauliina Raento.

Järjestäjä: Suomen tiedekustantajien liitto