ILMASTONMUUTOKSEN HILLINNÄN JA VAIKUTUSTEN ENNUSTETTAVUUS

Ilmaston lämpeneminen etenee vääjäämättä. Onko meidän mahdollista sopeutua ilmastonmuutokseen tai hillitä sitä teknisin ratkaisuin? Ensimmäisessä puheenvuorossa käsitellään mahdollisuuksia ennustaa ilmastonmuutoksen vaikutuksia Itämeren ekosysteemiin - ympäristöön, eliöiden biologiaan ja lajien välisiin suhteisiin. Toisessa esityksessä kerrotaan tekniikan keinoista torjua ilmastonmuutosta. Tekniikan avulla on esimerkiksi esitetty voitavan lisätä pilviä tai pienhiukkasia ilmakehään maapallolle tulevan auringonsäteilyn vähentämiseksi. Toimivatko tällaiset nopeat ilmaston säätelytekniikat toivotulla tavalla, vai pitäisikö varautua yllätyksiin?

Kolmannessa esityksessä käsitellään ilmastonmuutoksen hillinnässä tarvittavien uusien innovaatioiden syntymisen ja kehittymisen yllätyksellisyyttä, esimerkkinä energiateknologiat. Lupaavina pidetyt ratkaisut eivät aina menesty. Toisaalta liuskekaasun ja -öljyn käyttöönotto on yllättänyt ennustajat. Aurinko- ja tuuliteknologiat kehittyvät, mutta kuinka nopeasti? Löytyykö vuoteen 2050 mennessä kokonaan uusi ratkaisu, jota emme nyt kykene näkemään?

Puheenjohtaja: professori Atte Korhola (Helsingin yliopisto)

Tutkimusprofessori Markku Viitasalo (Suomen ympäristökeskus): Millaisia ovat Itämeren tulevaisuuden vaihtoehdot? Onko sattumalla sijaa?

Professori Ari Laaksonen (Ilmatieteen laitos): Ilmaston säätely – täsmätekniikkaa vai sattumanvaraista sähläystä?

Professori Raimo Lovio (Aalto-yliopisto): Uudet innovaatiot ilmastonmuutoksen hillinnässä: syntyvätkö ne sattumalta vai ennustettavasti?

Järjestäjä: Suomen Akatemia, FICCA-ohjelma

Päivä: 
Keskiviikko 7.1.
Aika: 
12.20 - 14.20
Paikka: 
Päärakennus, sali 5 (3. krs)