Tieteen vapaus ja tutkijan sananvapaus

Paikka: 
Pieni juhlasali, Helsingin yliopiston päärakennus
Päivä: 
Perjantai 11.1.
Aika: 
13.00 - 14.45

Puheenjohtaja: professori Esa Väliverronen (Helsingin yliopisto). Professori Kari Enqvist (Helsingin yliopisto): Perustutkimuksen puolustus. Dosentti Oili-Helena Ylijoki (Tampereen yliopisto): Tiede markkinoilla. Professori Esa Väliverronen (Helsingin yliopisto): Miten tieteen vapautta ja tutkijan sananvapautta rajoitetaan.

Tieteeseen kohdistetaan nykyään monenlaisia paineita ja odotuksia. Tutkimukselta odotetaan erilaisia taloudellisia ja käytännöllisiä hyötyjä, ja tutkimuksen rahoitusta ohjataankin yhä voimakkaammin näiden hyötyjen tavoitteluun. Tämä on herättänyt keskustelua siitä, ovatko tieteen autonomia ja vapaus uhattuina.

Tutkimukselta vaaditaan myös yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Tutkijoita kannustetaan viestimään tuloksistaan myös muille kuin kollegoille ja osallistumaan yhteiskunnalliseen keskusteluun. Samaan aikaan yhteiskunnassa on kuitenkin voimistunut ilmapiiri, jossa tutkijoiden tuloksia ja asiantuntijanäkemyksiä vähätellään ja kyseenalaistetaan. Osa tutkijoista on joutunut häirinnän ja vihapuheen kohteeksi. Sessiossa pohditaan tutkimuksen vapauden ja tutkijan sananvapauden rajoituksia.

Tämä sessio streemataan suorana Tieteellisten seurain valtuuskunnan YouTube-kanavalle. Myöhemmin se on nähtävissä tallenteena.