Tekoälyä rohkeasti yhteiskuntaan

Paikka: 
Luentosali 1, Helsingin yliopiston päärakennus
Päivä: 
Perjantai 11.1.
Aika: 
12.00 - 13.45

Paneeli. Puheenjohtaja: professori Timo Honkela (Helsingin yliopisto). Panelistit: emeritusprofessori Arto Mustajoki (Helsingin yliopisto), professori Anne Birgitta Pessi (Helsingin yliopisto), apulaisprofessori Riikka Koulu (Helsingin yliopisto), professori Lasse Koskinen (Tampereen yliopisto), dosentti Kimmo Vehkalahti (Helsingin yliopisto), akatemiaprofessori Samuel Kaski (Aalto-yliopisto) ja akatemiatutkija Aku Visala (Helsingin yliopisto).

Tekoälyn kehitys herättää usein ajatuksia riskeistä ja ongelmista: Vievätkö tekoälyjärjestelmät työpaikkamme? Kasvaako taloudellinen epätasa-arvo? Käytetäänkö tekoälyä entistä tuhoisampaan sodankäyntiin?

Vastapainona dystopia-ajattelulle paneelissa keskustellaan siitä, miten tekoäly ja koneoppiminen voi mahdollistaa myönteisiä kehityskulkuja. Paneelin lähtökohta on, että inhimillisten ja yhteiskunnallisten puitteiden pohjalta tulee määrittää vaatimuksia tekoälyn kehittämiselle. Ensiksi on siis pohdittava yleisempiä kysymyksiä: Miten ihmisten vuorovaikutusta voidaan edistää? Mikä on olennaista empatiassa? Onko mahdollista tuoda lakia ja oikeuskäytäntöjä nykyistä lähemmäksi kansalaisia? Voidaanko historiasta oppia enemmän, jos käytetään uusia menetelmiä? Voidaanko yhteiskuntia ja niiden osajärjestelmiä tarkastella uusilla tavoilla? Entä voidaanko kielistä, kulttuureista ja käsitejärjestelmistä oppia jotakin uutta? Miten kehittää ja edistää yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta? Mitä tukea humanististen tieteiden ja yhteiskuntatieteiden näkökulma voi antaa tekoälyn hyödyntämisen eettiselle perustalle? Näiden ilmiöiden tarkastelun jatkoksi keskustellaan siitä, miten tekoälyn avulla voidaan jalostaa tieteellistä ymmärrystä ja kehittää yhteiskunnallisia olosuhteita.

Tämä sessio streemataan suorana Tieteellisten seurain valtuuskunnan YouTube-kanavalle. Myöhemmin se on nähtävissä tallenteena.