Rohkeus toimia oikein

Paikka: 
Luentosali 13, Helsingin yliopiston päärakennus
Päivä: 
Perjantai 11.1.
Aika: 
11.00 - 12.45

Paneeli. Puheenjohtaja: tiedesihteeri Kalle Videnoja (Suomen Tiedeakatemiat). Panelistit: kirjailija Sirpa Kähkönen, professori Hannu Juusola (Helsingin yliopisto), professori Jukka Kekkonen (Helsingin yliopisto) sekä sairaanhoitaja ja vapaaehtoistyöntekijä Hanna Kaskinen (Lääkärit Ilman Rajoja). Järjestäjä: Suomen Tiedeakatemiain ihmisoikeuskomitea.

The International Human Rights Network of Academies and Scholarly Societies on vuonna 1993 perustettu verkosto, joka pyrkii edustamaan tieteentekijöiden ihmisoikeuksia sekä lisäämään tiedeakatemioiden ja tieteellisten seurojen tietoisuutta ihmisoikeusasioista. Verkoston toimintaan osallistuu maailmanlaajuisesti yli 70 tiedeakatemiaa ja tieteellistä seuraa. Suomen Tiedeakatemiain ihmisoikeuskomitea on verkoston kansallinen jäsen.

Tieteen harjoittaminen on yhteiskunnallista toimintaa. Ihmisoikeuskomitean arjessa tämä ilmenee valitettavan konkreettisesti: autoritaarisissa valtioissa yhteiskunnallisesti aktiivisia tutkijoita vangitaan, pahoinpidellään ja katoaa. Paneelissa kysytäänkin, mikä motivoi ihmisiä vaarantamaan oman välittömän etunsa toisten ihmisten hyvinvoinnin tai yhteiskunnallisten arvojen puolesta. Mitkä tekijät ja olosuhteet kannustavat rohkeaan toimintaan? Miksi vapaus toimia ja puhua edellyttää demokratiaa, ja minkälainen suhde sananvapauden, vihapuheen ja ihmisoikeuksien välillä on?