Arkista ja arktista tiedettä – Tieteen aamukahvit johdattavat päivän teemoihin

13.12.2018

Millaista on tutkia arktisia alueita? Entä miten tieteellisistä innovaatioista tulee osa ihmisten arkea? Tieteen aamukahvit aloittavat Tieteen päivät keskiviikkona, torstaina ja perjantaina. Aamukahveilla syvennytään valittuihin teemoihin kunkin päivän ohjelmasta. Tervetuloa kuuntelemaan keskustelua ja nauttimaan kupponen kuumaa. Tieteen aamukahvit järjestetään Helsingin yliopiston päärakennuksen kahvilassa keskiviikkona, torstaina ja perjantaina 9.1.–11.1. kello 9–9.45.

Keskiviikkona 9.1. Tieteen aamukahveilla keskustellaan ihmisten elämänlaatua parantavista innovaatioista ja niiden syntyprosessista. Esimerkiksi monet arkemme teknologisista innovaatioista ovat pitkän tieteellisen työn tulosta. ”Kuukausittain esiteltävät uudet kännykkämallit antavat kuvan nopeasti muuttuvasta teknologiasta. Näkyvissä on kuitenkin vain jäävuoren huippu: uudet tuotesukupolvet vaativat vuosien kehittelyn ja niiden takana olevat tuotantoteknologiat jo kymmenien vuosien tutkimus- ja kehitystyön”, sanoo keskiviikon aamukahveilla kuultava Tuomo Suntola, joka voitti vuoden 2018 Millenium-teknologiapalkinnon. Keskiviikon aamukahvien toisena asiantuntijana on keskustelemassa tutkija Päivi Myllärinen (Valio Oy), jolle eduskunta myönsi vuoden 2018 Naisille suunnatun innovaatiopalkinnon. Tilaisuudessa esittäytyy myös Tieteen päivien ohjelmatoimikunnan puheenjohtaja professori Tuija Pulkkinen (Helsingin yliopisto), joka kertoo Tieteen päivien monipuolisesta ohjelmasta.

Torstaina 10.1. aamukahvien teemana on arktisten alueiden tutkimus, jonka kulta-aikaa eletään juuri nyt. Hengenvaarallisesta löytöretkeilystä on siirrytty tarkasti suunniteltuun tutkimukseen, josta tekniikka ja uudet työkalut ovat tehneet tieteellisesti tuottoisampaa. ”Pohjoisten järvien pohjaan kerrostuneiden sedimenttien avulla selvitämme järvien hiilivarastojen kertymistä tuhansien vuosien aikajänteellä, erityisesti lämpimien vaiheiden aikana”, kertoo omasta tutkimusaiheestaan Maija Heikkilä, geologian tohtori ja akatemiatutkija Helsingin yliopistosta. Torstaina keskustelemassa on myös professori Tomas Roslin Ruotsin maatalousyliopistosta (SLU). Maija Heikkilä ja Tomas Roslin ovat tutkijoina mukana Suomen Akatemian ARKTIKO-akatemiaohjelmassa, jossa tutkitaan arktisen alueen kehitykseen vaikuttavia muutostekijöitä ja muutoksen dynamiikkaa.

Perjantaina 11.1. aamukahveilla keskustellaan ilmastonmuutoksesta poliittisessa keskustelussa. Aamun asiantuntijoina ovat akateemikko Markku Kulmala Helsingin yliopistosta ja vanhempi tutkija Antto Vihma Ulkopoliittisesta instituutista. ”Poliittinen polarisaatio eli napaistuminen kietoutuu yhä tiukemmin osaksi ilmastopoliittista keskustelua. Ilmastosta tulee identiteettipolitiikkaa ja kamppailua symboleista”, Antto Vihma avaa tulevan keskustelun teemaa.

Aamukahvit järjestää Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta, Suomen Akatemia ja Tekniikan Akatemia -säätiö TAF. Aamukahvien moderaattorina toimii Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan pääsihteeri Reetta Kettunen.