Eläinten rohkeus

Paikka: 
Pieni juhlasali, Helsingin yliopiston päärakennus
Päivä: 
Sunnuntai 13.1.
Aika: 
14.00 - 15.45

Paneeli. Puheenjohtaja: dosentti Erika Ruonakoski (Jyväskylän yliopisto). Panelistit: dosentti Nora Schuurman (Turun yliopisto), dosentti Sonja E. Koski (Helsingin yliopisto), filosofian tohtori Visa Kurki (Helsingin yliopisto) ja dosentti Juhana Toivanen (Jyväskylän yliopisto).

Millä perustein ihmislajiin kuulumattomien eläinten rohkeudesta voidaan puhua? Onko eläinten rohkeudesta puhuminen aina liian inhimillistävää vai voiko käsitettä käyttää hyvällä syyllä muistakin kuin ihmisistä? Voiko koira, hevonen tai apina voittaa pelkonsa ja olla rohkea? Vai onko se parhaimmillaan vain peloton, kuten keskiajan filosofit olettivat?

Panelistit pohtivat, mitä oikeastaan tapahtuu, kun yksilö lakkaa pelkäämästä. Onko rohkaistuminen turhan pelon häviämistä oppimisen ansiosta vai tietoinen päätös ottaa riski vaaratilanteessa? Entä miten toisten esimerkki ja rohkaisu voivat auttaa eläinyksilöä voittamaan pelkonsa? Paneelissa käsitellään myös uteliaisuuden, pelon ja rohkeuden välistä suhdetta sekä rohkeutta osana vastuullista ja hyveellistä toimintaa.

Tämä sessio streemataan suorana Tieteellisten seurain valtuuskunnan YouTube-kanavalle. Myöhemmin se on nähtävissä tallenteena.