Tieteiden yö 2021 tarjoaa tiedeohjelmaa kaupungilla ja verkossa

19.11.2020

Tieteiden yö järjestetään seuraavan kerran 14.1.2021. Tieteen oma kaupunkitapahtuma toteutuu tulevana vuonna vahvasti verkossa, mutta etenkin lapsille on myös konkreettisia kohtaamisia tieteen äärellä. Tapahtuman juuri julkaistu ohjelma löytyy osoitteesta www.tieteidenyo.fi.

Tammikuun toisena torstaina verkon välityksellä voi seurata kiinnostavia puheenvuoroja esimerkiksi ihmisen ja luonnon suhteesta, geneettisestä sukututkimuksesta ja keskiajan kalentereista. Kansalliskirjaston Ihminen ja luonto -näyttelyn avajaisia päästään seuraamaan Tieteiden yössä suorana verkkolähetyksenä. Kasvitieteen professori Jouko Rikkinen johdattelee näyttelyn teemoihin. Geneettiseen sukututkimukseen syvennytään Suomen Sukututkimusseuran verkkotapahtumassa, jossa sukututkimuskouluttaja Riikka Piironen perehdyttää aiheeseen. Keskiajan kalenterit avautuvat Helsingin observatorion nimien ja kalenterien yössä.

Kaupungin valot loistavat Helsingin Snellmaninkadulla. Valot heijastuvat Tiedekirja-kirjakaupan ikkunaan.
Tieteiden yönä Tiedekirjan näyteikkunaan on kätketty kirjakaupan vuoden 2020 myydyin kirja. Kirjan bongaaville on luvassa palkintoja. Kuva: Aino-Sofia Orjasniemi, Tieteiden yö 2020.

Verkkotapahtumien lisäksi Tieteiden yössä voi osallistua esimerkiksi kaupunkisuunnistukseen. Katsomukset-tiedetoimija järjestää Tieteiden yössä historiallisen kaupunkipelin, jossa suunnistetaan Helsingin keskustassa erilaisten vihjeiden varassa.

Tieteiden yö 2021 tarjoaa entistä enemmän ohjelmaa myös lapsille. Rikhardinkadun kirjastossa ratkotaan professorin salaisen kirjaston arvoitusta ja Annantalolla rakennetaan kotipuun karttaa sekä pohditaan ruokaa ja ekosysteemejä. Lisäksi Aalto-yliopisto Junior järjestää illan aikana lapsille suunnattuja työpajoja verkossa. Kaikkiin Tieteiden yön lasten tapahtumiin on ennakkoilmoittautuminen.

Tieteiden yö on vuosittain järjestettävä tiedetapahtuma kaikille tieteestä kiinnostuneille. Vuoden 2021 tapahtuman ohjelma on syntynyt yhteistyössä noin 60 toimijan kanssa. Tieteiden yön koordinoinnista ja viestinnästä vastaa Tieteellisten seurain valtuuskunta.