Kestävä elintarvike

Paikka: 
Luentosali 1, Helsingin yliopiston päärakennus
Päivä: 
Lauantai 14.1.
Aika: 
11.00 - 13.00

Puheenjohtaja: professori Juha Helenius (Helsingin yliopisto)

Professori Juha Helenius (Helsingin yliopisto): Kestävä ruokavalio – mitä se tarkoittaa? (johdanto)

Professori Mikael Fogelholm (Helsingin yliopisto): Voinko syödä terveeksi paitsi itseni myös ympäristön?

Professori Tiina Silvasti (Jyväskylän yliopisto): Voiko ympäristöystävällinen ruoka olla samalla oikeudenmukaista?

Tutkija Kirsi Silvennoinen (Luonnonvarakeskus): Voi aikoja, voi tapoja! Miksi ja miten haaskaamme ruokaa?

Kestävistä elintarvikkeista koostuu kestävä ruokavalio. Kestävä ruokavalio sisältää ruoan ravitsemuksellisen laadun ja turvallisuuden lisäksi vaatimukset oikeudesta ruokaan, ruoan saatavuudesta ja saavutettavuudesta ihmisoikeudellisena arvolähtökohtana, sosiaalisesta hyväksyttävyydestä, reiluudesta, eettisyydestä, kulttuurisesta soveltuvuudesta sekä ekologisesta kestävyydestä. Kolme alustajaamme nostavat näistä kriteereistä esille erityisesti ravitsemukseen, sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen ja ympäristöön liittyviä näkökulmia.